Pro úsporu energie a dosažení co nejlepších výsledků vaření a smažení:

  • Vařte na plotýnce, jejíž průměr co nejvíce odpovídá průměru dna nádoby.
  • Na plynovém sporáku nastavte plamen tak, aby nepřesahoval obvod dna nádoby.
  • Pro ohřívání, napařování nebo přípravu omáček nastavte nižší teplotu sporáku.
  • Nastavení teploty je velmi důležité. Nižší nastavení teploty nejen šetří energii, ale také nádobí nepřehřívá. Přirozenou vlastností keramického povrchu je, že drží a uvolňuje teplo efektivněji, čímž umožňuje rychleji uvařit některá jídla bohatá na proteiny.
  • Nenechávejte nádobu vařit "naprázdno".

 

Pro dokonalý výsledek:

  • Vždy začínejte vařit pouze na čistém nádobí. Po použití nádobí důkladně umyjte pomocí jemné houbičky a ujistěte se, že jste odstranili všechny zbytky jídla a tuku. Teprve poté nádobí ukliďte.
  • Potraviny vyndejte z chladničky 10 min. před vařením.
  • Nádobí předehřejte. Olej nechte rozpálit na optimální teplotu a teprve poté přidávejte suroviny.
  • Doporučujeme používat oleje, které snesou vyšší teploty, jako je slunečnicový nebo olivový olej. Nepoužívejte extra panenský olivový olej, protože se rychleji přepaluje; je vhodnější do salátů atd. Vždy dávejte pozor, aby se olej nezačal pálit, protože spálený olej není zdravý a může poškodit nepřilnavý povrch vašeho nádobí. Můžeme doporučit i máslo, ale nenechte ho spálit.
  • Díky výborné tepelné vodivosti nádobí dochází k velmi rychlé karbonizaci jídla a oleje. Proto vždy vařte při nižších a středních teplotách. Vysoké teploty používejte pouze pro pražení či flambování. 
  • Na nepřilnavý povrch nikdy nepoužívejte kovové náčiní. Životnost svého nádobí prodloužíte používáním dřevěných, bambusových, gumových či plastových nástrojů.
  • Jídlo v nádobí nikdy nekrájejte/neporcujte.

 

Péče a čištění:

  • Po každém použití nechte nádobí nejprve vychladnout a až poté jej důkladně umyjte.
  • Pro bezpečné stohování použijte speciální podložky, které zabrání oděru a poškrábání nádobí
  • Ponoření rozpálené nádoby do vody může mít za následek její nenávratné poškození.
  • Výrobky GreenPan se myjí velice snadno. Mytí GreenPan v myčce nádobí může mít za následek poškození nepřilnavých vlastností keramického povrchu působením tvrdé vody a agresivních alkalických detergentů, které jsou základem mycích prostředků. Ideální je nádobí umýt ručně v teplé vodě se saponátem, opláchnout jej a osušit jemným hadříkem či papírovou utěrkou.
  • K mytí NEPOUŽÍVEJTE drátěnku nebo drsnou stranu houbičky na nádobí. Nejlepších výsledků dosáhnete pomocí jemné houbičky či hadříku.
  • K mytí NEPOUŽÍVEJTE čisticí prostředky na trouby, abrazivní čisticí prostředky a prostředky s obsahem chlóru. Povrch pánve neoškrabujte.
  • Vytvoří-li se na povrchu nádobí drobné tmavé tečky, jedná se o následek dlouhodobého vaření na tuku při vysokých teplotách. Karbonizovaný tuk a mastný film urychlí ztrátu nepřilnavých vlastností nádobí. V případě, že se tak stane, odstaňte veškeré zbytky jídla z nádobí, částečně jej naplňte teplou vodou a rychle přiveďte k varu. Vypněte sporák a nechte nádobí pomalu stydnout. Po vychladnutí by mělo jít připálené jídlo jednoduše setřít. Při silnějších připáleninách ponořte nádobu na několik hodin do vody se saponátem. Poté nádobu pečlivě vyčistěte hadříkem nebo jemnou houbičkou. Skvrny neseškrabujte, nedrhněte drátěnkou ani drsnou stranou houbičky, ani nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. Poškodili byste nepřilnavý povrch nádobí.
  • Vnější stranu nádobí také vždy pečlivě vyčistěte. Neumytá mastnota může zapříčinit vznik těžko odstranitelných skvrn.